Mineervlieg [Agromyzidae]
Schade mineervlieg
Met hun puntige legboor zetten de vrouwtjes tot 50 eieren af in plantenweefsels. Het gat wordt een voedingsstip genoemd. Van daaruit veroorzaken de larven mijnen, wat kan leiden tot vroegtijdige val van bladeren (productieverlies) of cosmetische schade (lagere sierwaarde). Zorg dat u op tijd begint met de mineervlieg bestrijden om onnodige schade en verlies van uw gewas tegen te gaan.
Kenmerken mineervlieg
Er zijn zes ontwikkelingssstadia; ei, larve (3), pop en een volwassen stadium. De eieren worden in het bladmoes afgezet. De larven vreten zich een weg door het bladmoes, waardoor de karakteristieke mijngangen ontstaan. In de mijngang vervelt de larve tweemaal, waarna hij zich naar buiten vreet, zich laat vallen en verpopt op een beschutte plaats. Alleen de larve van de chrysantenmineervlieg verpopt zich in de mijn. De ontwikkelingsduur is afhankelijk van de temperatuur en is bij 25°C ongeveer 17 dagen. Volwassen mineervliegen zijn kleine, geel met zwart gekleurde vliegjes van 2 tot 6,5 millimeter.
Mineervliegen
Mineervliegen behoren tot de orde Diptera en de familie Agromyzidae. De meest voorkomende vliegen in Nederland zijn de tomatenmineervlieg (Liriomyza bryoniae), nerfmineervlieg (L. huidobrensis), Floridamineervlieg (L. trifolii) en chrysantenmineervlieg (Chromatomyia syngenesiae). Genoemde mineervliegen zijn polyfaag en kunnen dus op verschillende plantensoorten voorkomen. U kunt met Nemasys F op een verantwoorde manier de mineervlieg bestrijden.