“Dit is een voorbeeld van beginnende schade. Je kunt duidelijk zien dat de kraaien op zoek zijn geweest naar engerlingen. Op een mechanische manier (grasland injecteur) brengen we aaltjes echt in de bodem. We zijn enthousiast over deze methode. We verwachten hier goede resultaten van, omdat de Nemasys aaltjes onder de zode worden aangebracht”.
Rozenkever (phyllopertha horticola) [Phyllopertha horticola]
Schade engerlingen rozenkever
De engerlingen van de rozenkever vreten aan de wortels van de grasplanten. Bij droog weer verdroogt de zode en sterft de grasmat af. Vooral onder droge omstandigheden is de primaire schade duidelijk zichtbaar. Zogenaamde secundaire schade, veroorzaakt door zoogdieren en vogels die engerlingen eten, komt zowel onder droge als vochtige omstandigheden voor. Deze schade zoals losgetrokken en omgewoelde zode is vaak veel groter dan de primaire schade.
Kenmerken rozenkever
De volwassen rozenkever (Phyllopertha horticola) is ca. 9 mm lang. De kever heeft een metaalgroene tot zwarte kop en roodbruine dekschilden met een metaalglans. De levenscylus van de rozenkever bestaat uit vier stadia; ei, engerling (larve), pop en volwassen stadium. De engerlingen hebben een harde oranjebruine kop en de kleur van het lijf is geelwit. De anale opening is een half maantje. De haarrijen van het raster hierboven lopen naar boven iets naar elkaar toe. De engerlingen van de rozenkever hebben een levenscyclus van 1 jaar. In juli tot en met september bevinden deze engerlingen zich dicht aan de oppervlakte van de grasmat.
Engerlingen
Engerlingen zijn de larven van o.a. de rozenkever (Phyllopertha horticola) en meikever (Melolontha melolontha) en behoren tot de familie bladsprietkevers. Echter net als de snuit- en schorskevers behoren deze kevers ook tot de orde Coleoptera.
Golfbaan Princebosch Molenschot
Koert Donkers, Hoofd Greenkeeper