Schade champignonmug

Volwassen champignonmuggen verspreiden schadelijke schimmels en bacteriën. De larven van de champignonmuggen vreten aan het mycelium. De myceliumgroei wordt hierdoor verstoord. De doorgroei van de compost vermindert waardoor de opbrengst lager is.

Kenmerken champignonmug

De ontwikkelingsduur van champignonmuggen is bij een temperatuur van 20°C ongeveer 3 weken. Hierbij doorloopt de champignonmug de volgende stadia; ei, vier larvenstadia, pop en het volwassenstadium. De volwassen insecten zijn 1-5 mm lange zwartgrijze muggen met betrekkelijk lange poten. De eieren worden afgezet in de dekaarde. De pootloze larven leven in de grond en zijn 5-8 mm groot, helder wit met een glanzend zwart kopkapseltje. Ook de verpopping vind in de dekaarde plaats.

Champignonmuggen

Champignonmuggen behoren tot de familie Lycoriella.  Ze komen vooral voor in vochtige, humusrijke omgevingen. Tijdens het vullen van de cellen worden de muggen aangetrokken door de geur van de compost. De vrouwtjes leven 7-10 dagen en kunnen 100-300 eitjes leggen. Als niet wordt ingegrepen kunnen champignonmuggen zich snel in grote aantallen tot een plaag ontwikkelen.

Kenmerken champignonmug

  • Volwassen zwartgrijze mug 1-5 mm groot
  • Betrekkelijk lange poten
  • Pootloze helder witte larven
  • Larven hebben zwart kopkapseltje
  • Grootte larven 5-8 mm

De oplossing: Nemasys M

Tegen champignonmuggen zowel op het gewas én in de bodem toepasbaar.

Gebruikerservaringen

Champignontelers

Adviseur Pascal van Schijndel van P.G. Kusters, leverancier van land- en tuinbouwbenodigdheden, constateert dat ook andere champignonkwekers goede resultaten boeken met de inzet van Nemasys M. “Als er een paar muggen rondvliegen is dat geen ramp, maar een explosie moet je absoluut voor zijn. De aaltjes bestrijden de larven van de champignonmug effectief.” Behalve dat de aaltjes de champignonmug effectief bestrijden, is de inzet van Nemasys®M volgens Van Schijndel ook financieel erg interessant. “Het gebruiken van aaltjes is bijna de helft goedkoper dan de inzet van Dimilin in het verleden. Telers die zijn aangesloten bij coöperatie Funghi ontvangen bovendien nog eens GMO-subsidie.”

Pascal van Schijndel - P.G. Kusters