Schade duponchelia fovealis

De rups van de doponchelia (Duponchelia fovealis) heeft een verborgen leefwijze en is dus moeilijk te vinden. Schade van de rupsen kunt u herkennen aan vraat aan de plantvoet, vraat aan wortelhals en bladeren en voren in plantstengels.

Kenmerken duponchelia

Duponcheliamotjes zijn lichtbruin van kleur en hebben cremekleurige strepen op hun achterlijf.  De kleur van de rups is meestal donkerbruin. Dit hangt af van het materiaal dat ze vreten. Ze kunnen 1,7-3 cm lang worden en hebben een parelachtige glans. De rupsen van Duponchelia maken veel contact met de grond.

Duponchelia’s

Duponchelia´s hebben de voorkeur voor een verscholen leefwijze en een hoge RV. De rupsen gedijen het beste als het blad net boven de grond hangt. Probeer goed in kaart waar de rupsen zich in het gewas bevinden en pas daar de bestrijding toe. Duponchelia komt vooral voor in dichte gewassen vanwege de vele schuilmogelijkheden en de hoge vochtigheid.

Kenmerken duponchelia

  • Lichtbruine mot met crèmekleurige strepen
  • Rups donkerbruin gekleurd
  • Rups 1,7 – 3 cm lang
  • Parelachtige glans

De oplossing: Nemasys C

Tegen oevervliegen en rupsen, zowel op het gewas én in de bodem toepasbaar.

Gebruikservaringen

Griffioen schetst het probleem. “De larven van Duponchelia vreten aan de plant precies op de grens van grond en lucht. In die zone is het vochtig, waardoor daar ook Botrytis ontstaat. Larven van Duponchelia vinden dat lekker, dus daar leggen de motjes weer eieren in. Het gaat dus niet alleen om vraat, maar er ontstaat ook andere narigheid.” Griffioen is heel tevreden over zijn geïntegreerde bestrijding. “Nu ik deze aanpak heb gevonden, moet ik er niet aan denken dat Duponchelia resistent wordt tegen de bacterie in de aaltjes van Nemasys C. Het is niet de goedkoopste oplossing, maar het heeft een betere werking dan de chemie die toegelaten is.” Lees hier het hele artikel.

R. Griffioen - Griffioen Plants